Produsele lactate nu trebuie consumate în forma lor brută, neprelucrate. Vorbim aici în special despre lapte. Un studiu realizat în Statele Unite arată că 750 de persoane au ajuns la spital numai în SUA pe parcursul unui an din cauza consumului de produse lactate neprelucrate, în timp ce nu mai puțin de 840 au avut nevoie de servicii medicale din cauza consumul de lapte „crud”.
Principalele probleme care pot apărea din cauza consumului de lapte nefiert sunt infecția cu salmonela sau apariția enterocolitei cu Campylobacter.
Deși comsumatorii de lapte „crud” spun că acest aliment este mult mai gustos în această formă, explicându-și, astfel, acest obicei, specialiștii spun că nu poate fi vorba despre așa ceva, cum nu sunt de acord nici cu faptul că nepreparat, laptele aduce un aport mult mai mare de vitamine și nutrienți în organism.
Riscul de infecție este și mai mare în cazul persoanelor care au un sistem imunitar slăbit, femeilor însărcinate și copiilor.